середу, 15 травня 2013 р.

Юрист застерігає, що постраждалі 8 травня можуть бути перекваліфіковані на "звинувачених"

Василь Сухов, юрист, правозахисник

Голову Дніпропетровської правозахисної групи Василя Сухова  турбує, що  в результаті бійки 8 травня правоохоронці відкрили кримінальну справу за статею 269 ч.2, що не зовсім співпадає зі складом злочину. Про це він заявив 15 травня на прес-конференції в офісі УНП «Бої без правил спортсменів Ступака проти демонстрації 8 травня». На думку правозахисника, це може бути сприятливим підгрунтям для використання ситуації проти постраждалих та перетворення їх в обвинувачених.

"Стаття 296 ч. 2 дає можливість звинуватити будь-кого. Це означає, що ті громадяни України, які приймали участь в ході та постраждали від спортсменів, можуть дуже швидко бути перекваліфіковані на обвинувачуваних, - заявив Василь Сухов. - Я так розумію, що управління міліції дуже добре знає, що на площі було задано тілесних ушкоджень міліції та порушено честь міліції, тож правоохоронці мали б відкрити справу за статею 296 ч.3. (« Дії, передбачені частинами першою або другою цієї статті, якщо вони були вчинені особою, раніше судимою за хуліганство, чи пов'язані з опором представникові влади або представникові громадськості, який виконує обов’язки з охорони громадського порядку, чи іншим громадянам, які припиняли хуліганські дії,- караються позбавленням волі на строк від двох до п'яти років»). 

Чому порушена кримінальна справа по другій частині? Тому що всі ці події мали на меті зробити провокацію з метою обвинуватити організаторів акції в тому, що вони зібрали екстремістів, щоб порушити громадський порядок та не підкоряються законним вимогам міліції. А «чесні громадяни» (спортсмени) так само прийшли в парк, аж раптом «фашисти» (демонстранти) почали займатись не тим, чим треба. Це так було б за їх планами. 

Враховуючи це, представники громадськості зробили заяви на ім’я обласного прокурора та обласного голови СБУ, де виклали усі суттєві порушення, які мали місце під час подій. Це і наруга над символом України – прапор, перешкоди у виконанні державного гімну, не виконання законних вимог міліції та представників влади (Віктор Романенко є депутатом місцевої ради), перешкоди під час виконання церковних обрядів. По кожній з цих статей, які перелічені у заяві, органи досудового розслідування мають провести розслідування. На жаль, за новим КПК, постраждалі (!) мають доводити, що вони постраждалі, а не звинувачені".

Записала Онука Чучупаки

P.S. За нашими даними, організаторів акції Дня пам'яті та примирення 8 травня вже починають викликати на допити.  Що  з цього буде - побачимо. 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Щоб вдалося опублікувати коментар, в графі "Коментувати як" оберіть функції ІМ'Я/URL або АНОНІМ