середу, 15 травня 2013 р.

Результати конференції по подіям 8 травня: організатори переходять в юридичну площину

Іван Ступак та Данило Волович
здалеку в парку Калініна 8 травня
Сьогодні патріотична громада Дніпропетровська оприлюднила журналістам докази того, що організатором нападу на мирну демонстрацію та бійки 8 травня є нардеп-регіонал Іван Ступак. Представники патріотичних організацій Дніпропетровщини під час прес-конференції під назвою «Бої без правил спортсменів Ступака проти демонстрації 8 травня» продемонстрували фото- та відеодокази вчинення наруги над державним прапором та розпочинання бійки нападниками (членами обласної федерації дзюдо, яку очолює Іван Ступак), а також показали фото, яке зафіксувало зухвалу присутність регіонала в парку Калініна під час провокацій.

Водночас фото- та відеоматеріали з заявами громади були відправлені опозиційним народним депутатам, обласному голові СБУ та обласному голові прокуратури.


Віктор Романенко, координатор ГР «Спільна справа» у Дніпропетровській області: 


"В 2004 році організація ООН прийняла резолюцію про те, що 8 і 9 травня є Днем примирення та пам’яті. Цього року група громадськості в Дніпропетровську вирішила започаткувати цю традицію. В нас не було ніяких інших прапорів, окрім державних. Розпочався захід на Європейській площі тихо, без гасел, з мирними написами на банерах. Декілька молодиків спортивної статури вчинили напад, не зважаючи на жінок, молодих дівчат та дітей, які були з нами в колоні. Вони рвали банери, виривали прапори з рук учасників, топталися по прапорам, тобто факт наруги над державним прапором, який ми вже направили до прокуратури. Ми були розчаровані тим, що правоохоронці стояли і спокійно за цим спостерігали. Як з’ясувалося, друзі, українців на українській землі потрібно захищати". 

Кирило Дороленко, голова ДОО ВМГО «Студентська Свобода»: 

"Ми стикалися з цими нападниками не перший раз. Минулого року, коли відбувалась велика акція «Помста за розкол країни» ( її активісти в районі театру опери та балету розвішували брошури «Чому не потрібно голосувати за Івана Ступака?») ці ж самі люди нападали на наших активістів, забирали їх матеріали, використовуючи силу. 

Ми можемо сміливо назвати цих людей організованим злочинним угрупуванням, яке силою заважає розвитку патріотичних сил в Дніпропетровську. Іван Ступак зі своїми церберами вирішив зробити такий собі плацдарм – показати, що Дніпропетровськ – це не українське місто. Він хоче зробити з Дніпра Одесу, Севастополь, встановити руський мир на теренах центральної України. (Головою Європейської федерації дзюдо є Сєргєй Соловєйчик, в нього тренується сам Володимир Володимирович. Відчувається зв'язок? - примітка «Якщо не ти, то хто?»). 

Стосовно безпосередньо 8 травня, ми, як молодь, повинні були дати відсіч нападникам. Частина наших активістів відверто вступила в рукопашний бій – це ілюструють відео та фотографії. Моя молодь 70-80 кілограмів проти золотих та срібних призерів різних чемпіонатів – це не жарти. Я бачив, як мого активіста беруть на прогин, тобто перекидують через себе. Людина, падаючи хребтом на асфальт, могла б залишитися інвалідом. Якщо б не наше втручання, дійсно могли б бути жертви". 

Василь Сухов, юрист та правозахисник, голова Дніпропетровської правозахисної групи: 

"В Конституції є стаття 39, яка гарантує кожному з нас мати право вільно збиратися, приймати участь у демонстраціях. Сьогодні це право дуже часто порушують рішенням судів, іноді навіть втручається Беркут. А відтепер знайшли й новий спосіб: перешкоджання силою спортсменів. Я налічив близько 15 статей Кримінального Кодексу, які були порушені під час проведення  акції 8 травня спортсменами та їх керівниками (представником влади - народним депутатом Іваном Ступаком,  та виконавчим директором обласної федерації дзюдо Данилом Воловичем). 

Мене, як правозахисника, дуже стурбувало повідомлення МЗС про відкриття кримінальної справи за статею 296 частиною другою. Це – хуліганство. Це означає, що ті громадяни України, які приймали участь в ході та постраждали від спортсменів, можуть дуже швидко бути перекваліфіковані на обвинувачуваних, так як ця стаття дає можливість звинуватити будь-кого. Я так розумію, що управління міліції дуже добре знає, що на площі було задано тілесних ушкоджень міліції та порушено честь міліції, тож правоохоронці мали б відкрити справу за статею 296 частиною третьою (« Дії, передбачені частинами першою або другою цієї статті, якщо вони були вчинені особою, раніше судимою за хуліганство, чи пов'язані з опором представникові влади або представникові громадськості, який виконує обов’язки з охорони громадського порядку, чи іншим громадянам, які припиняли хуліганські дії,- караються позбавленням волі на строк від двох до п'яти років»). 

Чому порушена кримінальна справа по другій частині? Тому що всі ці події мали на меті зробити провокацію з метою обвинуватити організаторів акції в тому, що вони зібрали екстремістів, щоб порушити громадський порядок та не підкоряються законним вимогам міліції. Це так було б за їх планами. А «чесні громадяни» (спортсмени) так само прийшли в парк, аж раптом «фашисти» (демонстранти) почали займатись не тим, чим треба.

Враховуючи це, представники громадськості зробили заяви на ім’я обласного прокурора та обласного голови СБУ, де виклали усі суттєві порушення, які мали місце під час подій. Це і наруга над символом України – прапор, перешкоди у виконанні державного гімну, не виконання законних вимог міліції та представників влади (Віктор Романенко є депутатом місцевої ради), перешкоди під час виконання церковних обрядів. По кожній з цих статей, які перелічені у заяві, органи досудового розслідування мають провести розслідування. На жаль, за новим КПК, постраждалі (!) мають доводити, що вони постраждалі, а не звинувачені. 

Також ми бачимо як спортсменів використовує влада у своїх інтересах. Знаю, що зараз збирають спортсменів у Київ задля перешкоджання мітингу «Вставай, Україно!» 18 травня. Це вже нова технологія. 

Вчора була дуже цікава конференція, на якій Волович відповів, що вони назвали молодиків «фашистами», тому що ті були в масках. Це дуже нерозумне висловлювання, за яке будь-який громадянин Дніпропетровська може подати до суду, щоб Волович спростував інформацію, що будь-яка людина в масці є фашистом". 

Сокоринський Анатолій, голова ДОО УНП: 

"Сьогодні одна з політичних сил, яка керує державою, вирішила, що вона має право узурпувати право на пам'ять. Іван Ступак – колишній КГБіст. А колишніх працівників КГБ, як ми знаємо, не буває, бо їх особисті справи знаходяться в Москві і тому їм спокійно можна давати завдання. Головна задумка цієї провокації в тому, що ми ув’яжемся у величезну бійку і нас можна буде звинуватити у фашизмі. Про це не перестає говорити Царьов. Вже сьогодні по області є команда провести антифашистські мітинги. Хто фашисти – не зрозуміло, але, мабуть, вони про себе будуть розповідати, бо коли в мене забрали мову, прагнули перешкодити мені пом’янути моїх загиблих родичів у Другій світовій, то це і є фашизм з його коричневим обличчям, яке викликає огиду та змушує стиснути кулаки та сказати нам: «згуртуйтеся!»". 

Прес-конференція відбулася у приміщенні Української народної партії, тому що жодна з інформаційних агенцій міста не наважилася впустити оргкомітет проведення Дня пам’яті в Дніпропетровську. Варто також зазначити, що єдиним друкованим ЗМІ Дніпропетровська , яке на даний момент чесно та відкрито написало про причетність до бійки 8 травня Івана Ступака, є газета «ЛИЦА». Дякуємо Олені Гарагуц за це. 

З телеканалів дуже порадувала дев'ятка.  Відео з новиною 9 каналу можна подивитись тут. Їм також дуже вдячні. 
Слава Україні!

Онука Чучупаки

1 коментар:

  1. Звертаюсь до Кирила Дороленка. Знайте, на вашому боці не тільки молодь 70-80 кг. На вашому боці виступлять і важкоатлети (90-120 кг), яких вже на прогин не візьмеш.

    ВідповістиВидалити

Щоб вдалося опублікувати коментар, в графі "Коментувати як" оберіть функції ІМ'Я/URL або АНОНІМ