неділю, 23 жовтня 2011 р.

Юридична шпаргалка. До вас прийшла міліція, або вас викликають

Сьогодні розглянемо декілька ситуацій, як потрібно себе поводитись і що вкрайнеобхідно знати при спілкуванні з правоохоронними органами в ситуаціях, коли а) міліція прийшла до вас додому, б)вас запрошують у відділ.
 Рекомендується  журналістам, націоналістам, людям інших професій та громадським діячам з активною позицією у житті, й усім іншим, кому не жаль свого часу на  інформацію про те, від чого ніхто не застрахований.
 Всі матеріали цієї теми під тегом "корисно знати"

Практика спілкування з правоохоронними органами показує, що досить часто взаємини з особами, які цікавлять їх, будуються на принципі „презумпції винності”.
Частими є ситуації, коли у пошуках потрібної інформації представники правоохоронних органів починають „смикати” ні в чому не повинних людей:
викликати до слідчого;
допитувати;
обшукувати.
Люди, які випадково потрапили під міліцейський прес, які не готові до цього морально і не знають своїх прав, відчувають себе в подібних ситуаціях настільки беззахисними, що готові давати будь-які, навіть самі неправдиві, а часто і абсурдні свідчення.
У зв'язку з цим розглянемо ситуації, пов'язані з міліцією, що найбільш часто зустрічаються.

Ситуація перша
ДО ВАС ДОДОМУ ПРИЙШЛИ ПРАЦІВНИКИ МІЛІЦІЇ
Сьогодні, на жаль, жодна людина не застрахована від приходу співробітника міліції до нього в дім. Як вести себе в ситуації, коли співробітники „органів” прийшли, щоб вас опитати, поговорити з вами і т.д. (тобто вчинити дії, що не входять в процесуальні рамки)?
Іноді ситуація з приходом міліції має самі непередбачені наслідки – можуть винести з дому все цінне або підкинути компромат:
наркотики,
патрони і т.д.
Тому спілкування бажано вести через двері або не вести взагалі.
Але що робити, якщо ви все ж таки відчинили двері?
Перш за все:
1) зажадайте, щоб міліціонери пред'явили посвідчення особи;
2) запишіть номери посвідчень, прізвища і посади осіб, що їх пред'явили.
Дозволити вам це зробити – їх обов'язок, закріплений в ст. 5 Закону України „Про міліцію”. Тільки після цього можете поцікавитися, що привело їх у ваш будинок і продовжувати з ними бесіду.
При цьому майте на увазі, ви можете не впускати їх в квартиру.
Якщо ж працівники міліції спробують увійти без вашого дозволу, нагадайте їм статтю 30 Конституції України про недоторканність житла і положення статті 11 п. 15 Закону України „Про міліцію”, де сказано, що безперешкодний вхід в житло громадян допускається лише „...у випадку переслідування злочинця або припинення злочину, який загрожує життю мешканців, а також у разі стихійного лиха”.
Визначившись з тим, впускати чи не впускати міліціонерів в дім, можете продовжити спілкування з тими, що прийшли. Або зовсім припинити – це ваше право, і примусити вас до іншого ніхто не може.
Можете відповідати на їх запитання. Але знайте, що відповідаєте на них тільки із власної волі (ст. 8 п. 1 Закону України „Про оперативно-розшукову діяльність”) і кримінальної відповідальності за дачу неправдивих свідчень в цьому випадку ви не несете.
„Оперативним підрозділам... надається право опитувати громадян з їх згоди...” (ст. 8 п. 1 Закону України „Про оперативно-розшукову діяльність”)

ЗАПАМ'ЯТАЙТЕ!
Відповідальність за дачу заздалегідь неправдивих свідчень і відмову від надання свідчень наступає для свідка тільки у випадку проведення офіційної слідчої дії – допиту свідка з письмовою фіксацією його відповідей.
І найголовніше. Якщо працівники міліції почнуть на вас тиснути, погрожуючи якимись небажаними наслідками для вас і ваших близьких у випадку відмови від співпраці, можете сказати їм, що складете скаргу районному прокурору.
Підстави для цього:
-  ст. 110 Кримінально-процесуального кодексу,
-  ст. 12 Закону України „Про прокуратуру”.
Термін розгляду скарги – не більше 10 днів.
Можна нагадати також про кримінальну відповідальність за зловживання владою або посадовим положенням або за перевищення влади або посадових повноважень.
І ще одна порада.
Добре, якщо спілкування з міліціонерами проходить при свідках, які зможуть пізніше підтвердити зміст розмови.
Для цього подзвоніть в двері сусідам, попросіть їх бути присутніми при вашій розмові з міліціонерами.

                         Ситуація друга
            ВАС ЗАПРОШУЮТЬ В МІЛІЦІЮ
Вже неодноразово доводилося чути страшні історії про те, як людину по телефону ввічливо викликали в міліцію „для бесіди”, після чого він раптом „загримів” на 10 – 15 діб за „опір працівникам міліції” (в оригіналі: „злісна непокора законним вимогам...”, але слово „незаконні” чомусь завжди соромливо опускається) або за дрібне хуліганство.
Після„адмін. відсидки” „співбесідник” виходить знічений, з потухлим поглядом і каменем на душі (дав свідчення проти себе або кращого друга, клієнта, контрагента і т. д.).
Що робити, якщо все ж таки запросять?
Якщо виклик не відноситься до конкретної кримінальної справи, то ви маєте право на подібний виклик не з’являтися і ніякої відповідальності за це нести не будете. Будь-які бесіди з вами працівники міліції можуть вести тільки з вашої згоди (ст. 8 Закону України „Про оперативно-розшукову діяльність”).
Якщо виклик з приводу якоїсь кримінальної справи, то „виклик для бесіди”, навіть якщо він супроводжується яким-небудь папером, наприклад повісткою, де вказується мета виклику: бесіда, опитування і т.п. але не допит, не є для вас обов'язковим, і, відповідно, неявка по такому виклику не несе ніякої відповідальності (ст. 8 Закону України „Про оперативно-розшукову діяльність”).
Інколи, правда, на такі виклики бажано появлятися. Це можна робити, наприклад, для вияснення обставин, які цікавлять міліцію. В цьому випадку доцільно більше слухати, ніж говорити... і робити висновки.
Якщо виклик пов'язаний якимсь чином з конкретною кримінальною справою, то необхідно з'ясувати, в якості кого вас викликають. Якщо вас хочуть допитати як свідка – вимагайте офіційну повістку, яку вам повинні вручити особисто і під розпис (ст. 166 КПК).
Усні запрошення ви маєте право ігнорувати.
У тому випадку, коли вас викликають як свідка, виконуючи всі вимоги Кримінально-процесуального кодексу, то ви зобов'язані з'явитися в призначений час. У разі нез'явлення вас можуть піддати приводу в порядку, визначеному ч. 2 ст. 70 КПК („якщо свідок не з’явиться без поважних причин, орган дізнання, слідчий, прокурор або суд мають право застосувати привід через органи внутрішніх справ в порядку, передбаченому статтями 135 і 136 КПК”), тобто до нього застосовується той же порядок приводу, що і до обвинуваченого: привід здійснюється в денний час і лише по мотивованій ухвалі слідчого.
Ви, звичайно, можете погодитися на бесіду. В цьому випадку необхідно мати на увазі, що відповідальності за неправдиву розповідь (це ж не допит!) ви не несете.
Потрібно тільки пам'ятати істотну деталь: якщо ви звинувачуєте кого-небудь у вчиненні злочину, а злочину не було, то можлива кримінальна відповідальність за ст. 383 КК „Завідомо неправдиве повідомлення про вчинення злочину”. Отже менше фантазуйте і говоріть тільки про факти, в достовірності яких не сумніваєтеся.
Якщо виклик стосується адміністративного правопорушення, то на виклик працівника міліції або судді ви з'явитися зобов'язані. У разі нез'явлення вас можуть піддати приводу (тобто насильницькому супроводженню в міліцію або суд). Але ви повинні пам'ятати, що далеко не по всіх адміністративних правопорушеннях ваша явка є обов'язковою. Вичерпний перелік подібних правопорушень приведений в ст. 268 Кодексу про адміністративні правопорушення.

АДМІНІСТРАТИВНІ ПРАВОПОРУШЕННЯ, ЗА ЯКІ ВАС МОЖУТЬ ПІДДАТИ НАСИЛЬНОМУ ПРИВОДУ:
·  ст. 44 КпАП „Незаконне виробництво, придбання, зберігання, перевезення, пересилання наркотичних або психотропних речовин без мети збуту в невеликих розмірах”
·  ст. 51 КпАП „Дрібне розкрадання державного або колективного майна”
·  ст. 146 КпАП „Порушення правил виготовлення, придбання, реалізації, встановлення, будівництва і експлуатації радіоелектронних засобів і використання радіочастот”
·  ст. 160 КпАП „Торгівля з рук в недозволених місцях”
·  ст. 160-2 КпАП „Незаконна торгова діяльність”
·  ст. 173 КпАП „Дрібне хуліганство”
·  ч. 3 ст. 178 КпАП „Розпивання спиртних напоїв в громадських місцях і поява в громадських місцях у п'яному стані з ознаками систематичності (більше 2 разів)”
·  ст. 185 КпАП „Злісна непокора законному розпорядженню або вимозі працівника міліції або його образа”
·  ст. 185-1 КпАП „Порушення порядку організації і проведення зборів, мітингів, вуличних походів і демонстрацій”
·  ч. 1 ст. 185-3 КпАП „Прояв неповаги до суду”
·  ст. 185-7 КпАП „Публічні заклики до невиконання вимог працівника міліції”
·  ст. 187 КпАП „Порушення правил адміністративного нагляду”.


Продовження теми під тегом "корисно знати"

Немає коментарів:

Дописати коментар

Щоб вдалося опублікувати коментар, в графі "Коментувати як" оберіть функції ІМ'Я/URL або АНОНІМ