неділю, 23 жовтня 2011 р.

Юридична шпаргалка. У вас обшук

Розглянемо ситуацію, як потрібно себе поводитись і що вкрай необхідно знати при спілкуванні з правоохоронними органами, коли  у вашій оселі або офісі обшук.
 Рекомендується  журналістам, націоналістам, людям інших професій та громадським діячам з активною позицією у житті, й усім іншим, кому не жаль свого часу на  інформацію про те, від чого ніхто не застрахований.
 Всі матеріали цієї теми під тегом "корисно знати" 
                                                                    
У ВАС ПРОВОДЯТЬ ОБШУК
Необхідно відразу відзначити, що обшук – подія дуже неприємна і психологічно важка. Тому – спокій, спокій і ще раз спокій.
Тільки максимально зібрана людина може витримати таке випробування з мінімальною шкодою для себе і своїх близьких.

ЗАКОННО ЧИ НІ?
Якщо до вас прийшли з обшуком, перш за все переконайтесь в повноваженнях тих, що прийшли. Зажадайте пред'явлення посвідчень особи і запишіть всі їх дані (П. І. П., посаду, номер посвідчення і т. п.).
Зажадайте пред'явити ухвалу на обшук. Обов’язково зверніть увагу на правий верхній кут цього документу. Там повинна бути санкція суду. Якщо такої немає, то можливі наступні варіанти.
• ОБШУК НЕЗАКОННИЙ. Вимагайте понятих письмово засвідчити факт відсутності санкції. Висловлюйте протест, який повинен бути занесений в протокол обшуку (ч. 2 ст. 188 КПК України).
• ОБШУК ЗАКОННИЙ на підставі ч. 1 ст. 177 КПК України. В ній сказано, що у випадках, що не терплять зволікання, слідчий має право проводити обшук і без санкції суду, але з обов’язковим повідомленням голови суду протягом доби. В цьому випадку необхідно перевірити наявність ухвали обґрунтування невідкладності.
В Законі ці обставини прямо не передбачені, але загальні правила відносять до них:
необхідність виявити і затримати злочинця;
у приміщенні продовжується злочинна діяльність;
зволікання з обшуком може спричинити знищення доказів у справі;
підозрюваний готується покінчити життя самогубством.
Якщо нічого подібного в ухвалі на обшук не записано, то його законність сумнівна. Вимагайте занесення ваших сумнівів в протокол обшуку.
Пам'ятайте також, що обшук проводиться у разі наявності у слідчого обґрунтованих даних про приховані предмети і документи, які можуть мати значення для справи. Це обґрунтування також повинно бути вказано в ухвалі на обшук. Якщо його немає, вимагайте занесення даних в протокол обшуку.

ЩОБ ВАС НЕ „ПІДСТАВИЛИ”
При проведенні обшуку обов'язково повинні бути присутні поняті (не менше двох). Понятими не можуть бути працівники міліції (ч. 3 ст. 127 КПК України). Поняті мають право (і повинні) бути присутнім при всіх діях слідчого по проведенню обшуку (ч. 3 ст. 181 КПК України).
Необхідно стежити за тим, щоб всі особи, що проводять обшук, знаходилися в одній кімнаті. Не допускайте ситуацій коли оперативний працівник йде без понятих в іншу кімнату. Може трапитися, що через хвилину він вийде з неї зі словами „...а подивіться, що я знайшов!” і триматиме в руках якусь заборонену річ, яку ви вперше бачите. У цьому випадку вимагайте, щоб у протокол був занесений ваш протест. Вимагайте, щоб в протоколі було вказано, що ця річ була знайдена у відсутності понятих. Якщо ваш процесуальний статус „підозрюваний” або „звинувачений”, вимагайте присутність адвоката при проведенні обшуку. У разі відмови вимагайте занесення цього факту в протокол.
ПАМ'ЯТАЙТЕ: обшук повинен проводитися в денний час за винятком випадків, що не терплять зволікання.

ОСОБИСТИЙ ОБШУК
Іноді слідчий починає обшук приміщення з особистого обшуку осіб, що знаходяться в приміщенні. Для цього також необхідна ухвала! Особистий обшук може проводитися і без ухвали, але тільки у разі затримання, взяття під варту або якщо у слідчого є достатні підстави вважати, що особа приховує при собі предмети або документи, що мають значення для справи. Загалом, якщо захочуть, то обшукають.
Тільки пам'ятайте, що особистий обшук повинен проводитися особами однієї статі з тим, хто обшукується. На понятих розповсюджується та ж вимога.

ПРИЙОМЧИКИ...
Тепер зупинимося на деяких тактичних прийомах слідчого при проведенні обшуку. Ці прийоми покликані „схилити” обшукуваного до добровільної видачі всіх предметів, що мають відношення до справи, або навіть до дачі додаткових свідчень у справі.

„НЕВІДОМИЙ ТЕХНІЧНИЙ ПРИСТРІЙ”
Слідчий приносить на обшук якийсь технічний пристрій невідомого призначення і повідомляє членам групи (так, щоб чув господар квартири), що це новітній апарат, який бачить крізь стіни, виявляє долари по запаху, а вогнепальну зброю – по розташуванню зірок. Розрахунок простий. Недостатньо технічно освічений господар, вирішивши, що „його пісня проспівана”, може добровільно видати, все, що у нього є.

„СЛОВЕСНА РОЗВІДКА”
Учасники обшуку називають вголос ті предмети обстановки, які вони збираються оглядати, а найдосвідченіший учасник обшуку (або штатний психолог) уважно стежить за реакцією господаря, намагаючись по його реакції визначити напрям пошуку.

„ПРИХОВАННЯ ДІЙСНОЇ ОБІЗНАНОСТІ”
У випадку якщо у слідчого не вистачає фактичних даних для пошуку, то він може спробувати „напустити туману”. За допомогою натяків, недомовлених фраз або інших подібних прийомів слідчий може спробувати створити у обшукуваної особи враження надмірної обізнаності. Розрахунок такий. Обшукуваний, вирішивши, що слідчий і так все знає, може добровільно видати все і навіть дати додаткові свідчення.

ВИЛУЧЕННЯ
Ви зобов'язані на вимогу слідчого відкрити всі закриті приміщення, сейфи, шафи і т.п. Інакше можуть зламати. Мають таке право.
Стежте за тим, щоб всі предмети, що вилучаються в процесі обшуку, вносилися у протокол (ст. 188 КПК України).
Стаття 186 КПК України вимагає, щоб всі вилучені предмети і документи мали безпосереднє відношення до справи. Якщо вам здається, що слідчий вилучає все підряд без розбору („може стане в нагоді”), вимагайте занесення в протокол обшуку вашого протесту проти таких його дій.

ВИМАГАЙТЕ!
ПІСЛЯ ЗАКІНЧЕННЯ ОБШУКУ ВАМ ЗОБОВ’ЯЗАНІ ВРУЧИТИ КОПІЇ ПРОТОКОЛУ І ОПИСУ ВИЛУЧЕНОГО МАЙНА.
Ст. 189 КПК України

І на кінець. Ви маєте право скласти скаргу прокурору з описом незаконних дій учасників обшуку (якщо такі, на вашу думку, були) і з вимогою притягнути винуватців до відповідальності.
Ваша скарга повинна бути розглянута протягом трьох днів, про що прокурор повинен вас повідомити. Згідно ст. 235 КПК України, якщо рішення прокурора вас не влаштовує, ви можете подати скаргу вищестоящому прокурору. Окрім скарги прокурору дії посадовців можна оскаржити в суді.

Всі матеріали цієї теми під тегом "корисно знати" 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Щоб вдалося опублікувати коментар, в графі "Коментувати як" оберіть функції ІМ'Я/URL або АНОНІМ