понеділок, 24 жовтня 2011 р.

Тут був... Федір Михайлович Решетньов

Меморіальна дошка на будівлі колишньої школи
Сьогодні в Дніпропетровську  встановили меморіальну дошку Федіру Михайловичу Решетньову. Свідомі та уважні жителі міста вже встигли "пробити" ім'я в Інтернеті. Виявляється, в Дніпрі провів свою юність вчений,конструктор та один з основоположників радянської космонавтики. І соромно нам цього не знати.

Федір Михайлович Решетньов - виходець з маленького села на Одещині. Народився у 1924 році. Коли йому було 5 років - сім'я переїхала до Дніпропетровська. У 17 років пішов на фронт та пережив війну. Після цього навчався у Московському авіаційному інституті. Під керівництвом Янгеля займався розробкою проекту ракети-носія легкого класу. Розробив універсальну ракету "Космос", за допомогою якої на орбіту були запущені перші супутники ОКБ-10.

Росіянин чи українець - складно сказати.
Проте на подвір'ї школи - обидва ці прапори
Вікіпедія говорить, що пану Решетньову належить близько 200 наукович робіт та винаходів. З-під його керівництва вийшло 30 типів космічних комплексів та систем. А також зроблено знайчний внесок в розвиток російських систем супутникової навігації.

В свій час Федір Михайлович був депутатом  "Верховного совета РСФСР". Вочевидь, і тоді бути політиком було престижно.

Помер в 1996 році в Краснодарському краї, коли йому виповнився 71 рік. Його ім'ям названий Сибірський аерокосмійний університет та ще декілька закладів.

Сподіваюсь, мій опис не був занадто нудним. Та навіть якщо й був, нікуди не подінетеся -  треба знати біографії людей, котрі висять на наших стінах.

P.S. Цікаво, що розмістити меморіальну дошку  відносно відомому вченому в космонавтиці та депутату  Росії набаго легше, ніж Василю Стусу в Горлівці (там така ж сама школа, в якій не те, щоб навчався, вчителював!)
Онука Чучупаки,
Фото Келебранта Домінатора

Немає коментарів:

Дописати коментар

Щоб вдалося опублікувати коментар, в графі "Коментувати як" оберіть функції ІМ'Я/URL або АНОНІМ