неділю, 9 жовтня 2011 р.

Парламент скасував експортне мито на пшеницю та кукурудзу

Верховна Рада у п’ятницю скасувала експортні мита на пшеницю та кукурудзу, але залишила їх на ячмінь. "За" проголосували 272 депутати.

Як йдеться у повідомленні інформаційного управління парламенту, закон набере чинності з дня його опублікування у разі, якщо його підпише президент Віктор Янукович.



Окремо в повідомленні зазначено, що експортні мита на соєві боби, ріпак та соняшникову олію не були запроваджені.

Експортні мита на пшеницю, кукурудзу та ячмінь діяли з першого липня.

Попри те, що мита на зернові критикували і аграрії, і трейдери, рішення про скасування мит стало сюрпризом для ринку. Так агенція Reuters пише, що "Україна захопила ринок зненацька, скасувавши експортні мита на пшеницю та кукурудзу". На тлі цих новин впали європейські пшеничні ф’ючерси.

Мито робило зерно неконкурентним

Зернотрейдери не раз заявляли, що запровадження мит спричинило зменшення зернового експорту з України. Саме мито, кажуть вони, зробило українське зерно менш конкурентноздатним порівняно з дешевшою сировиною з Росії.

На початку жовтня міністр аграрної політики та продовольства Микола Присяжнюк на зустрічі з аграріями заявив, що вже давно виступає проти експортних квот, але їх підтримує міністерство фінансів, на яке його відомство не може впливати.

"Як би там не було, не пройшло жодного засідання Кабміну, щоб я не піднімав питання по скасуванню експортного мита. І така моя позиція побудована на аналітиці зовнішніх ринків і бажанню, щоб кожен фермер міг вигідно продати свій урожай", - сказав міністр.

Крім того, на початку жовтня низка профільних об’єднань українських аграріїв оприлюднили звернення до влади з проханням скасувати експортні мита на зерно

Скарги аграріївУ тому зверненні Українська аграрна конфедерація, союз промисловців і підприємців, Українська зернова асоціація та виробники сільськогосподарської продукції заявляли, що експортне мито зробило експорт українського зерна неконкурентним порівняно з російським, казахським та румунським зерном.

"Аграрії можуть втратити більше 20 млрд. грн., зокрема за рахунок експортних мит на зернові культури - майже 7 млрд. грн.", - йшлося у зверненні. Його автори також наголошували на тому, що вигоди, отримані від запровадження мита, є короткостроковими, а втрати – довгостроковими. З відкритим листом аграрії   зверталися до президента Януковича і у вересні.

Критику обмежень на експорт українського зерна висловлювали і міжнародні оглядачі.

Очікують, що врожай зернових цьогоріч в Україні складе 50-53 мільйони тонн після 39,2 мільйонів тонн торік.

При рекордному врожаї, кажуть експерти, український зерновий експорт є наполовину меншим, ніж очікували. Так, за інформацією міністра Присяжнюка,   оприлюдненою наприкінці вересня, обсяги експорту постійно скорочуютьсяся.

Утім, як зазначив в агенції Reuters глава Української аграрної конфедерації Сергій Стоянов, не варто очікувати різких рухів на ринках найближчим часом: ключові ніші вже зайняли інші гравці, і відвойовувати їх буде важко.

Торік в Україні діяли квоти на експорт зерна, які також критикували і українські  аграрії, і  міжнародні організації.

BBC Україна

Немає коментарів:

Дописати коментар

Щоб вдалося опублікувати коментар, в графі "Коментувати як" оберіть функції ІМ'Я/URL або АНОНІМ