неділю, 23 жовтня 2011 р.

Юридична шпаргалка. Вас затримали.

Розглянемо, як потрібно себе поводитись і що вкрай необхідно знати при спілкуванні з правоохоронними органами в ситуаціях, коли  вас затримали.

 Рекомендується  журналістам, націоналістам, людям інших професій та громадським діячам з активною позицією у житті, й усім іншим, кому не жаль свого часу на  інформацію про те, від чого ніхто не застрахований.
 Всі матеріали цієї теми під тегом "корисно знати" 

ВАС ЗАТРИМАЛИ
„Ви затримані. Пройдемо, громадянин”. Ця коронна фраза, якою звичайно завершуються старі вітчизняні кінодетективи, раптом стає для вас страшною реальністю. Вас затримали як злочинця. Подія, звичайно, не з приємних. Всі ми схильні до страху. Вам страшно, ви шоковані, а в голову лізуть жахливі думки. Насамперед, спробуйте взяти себе в руки і заспокоїтися. У цей момент корисно пригадати біблейську мудрість: „...І це теж пройде”.
Після відповідної психологічної підготовки вам необхідно пригадати Основний Закон – Конституцію України, а саме статтю 29, де закріплені основні конституційні гарантії для цього випадку.
Перш за все, пам'ятайте, що, згідно вищезазначеної статті, ваші родичі повинні бути негайно повідомлені про ваше затримання.
Якщо ті, що затримали вас „тягнуть гуму”, не відповідайте ні на які питання, не підписуйте ніяких документів і вимагайте дотримання свого конституційного права.
Цією ж статтею Конституції передбачено ваше право на отримання негайної правової допомоги – зателефонуйте своєму адвокату.
Людині, що займається будь-якою справою, слід обзавестися телефонами декількох адвокатських контор про всяк випадок (дай Бог, щоб не знадобилися).
Запам'ятайте, що ви маєте право до першого допиту побачитися зі своїм захисником і поговорити з ним віч-на-віч (ст. 48 КПК).
Далі слідує вичерпний перелік, підстав для затримання (ст. 106 КПК України):
якщо особу застали при вчиненні злочину або безпосередньо після його вчинення;
якщо потерпілі або очевидці прямо вкажуть, що саме ця особа скоїла злочин;
якщо на підозрюваному, на його одязі, при ньому або в його житлі будуть виявлені явні сліди злочину.
У решті випадків затримати можна тільки, якщо:
особа намагалася втекти;
не має постійного місця проживання;
не встановлена особа підозрюваного.
Цей список – вичерпний, тобто по інших причинах вас затримувати не мають права!
ПАМ'ЯТАЙТЕ: з моменту затримання ви стаєте підозрюваним. Цей статус дає вам певні права.
Перш за все – право мовчати. Ніхто не може примусити вас давати свідчення (ст. 63 Конституції України, ч. 2 ст. 43-1 КПК України).
ПАМ'ЯТАЙТЕ: якщо покарання за злочин, в здійсненні якого вас підозрюють, не передбачає позбавлення волі, то затримувати вас не мають права. Це передбачено ст. 106 КПК України.
Тепер про терміни затримання.
Без санкції прокурора вас мають право затримати на 72 години (три доби). Важливо знати, що відлік часу затримання ведеться з моменту складання протоколу про затримання. Вимагайте, щоб він був складений негайно.
У випадку невмотивованого затягування часу нагадайте працівникам міліції про існування ст. 371 КК України що передбачає кримінальну відповідальність за завідомо незаконне затримання.
Після закінчення 72 годин вам зобов'язані вручити для ознайомлення ухвалу про взяття під варту з санкцією прокурора або відпустити на свободу.
Окрім затримання в рамках кримінального процесу, про який йшла мова вище, існує ще один вид затримання – адміністративний.
На адміністративне затримання, згідно ст. 262 КпАП України, мають право тільки:
органи внутрішніх справ;
прикордонні війська;
воєнізована охорона підприємств і установ;
військова автомобільна інспекція.
Що важливо знати про цей вид затримання? Насамперед, термін, на який вас мають право затримати в адміністративному порядку: тільки на три години (ст. 263 КпАП України).
Проте Законом України „Про міліцію” передбачено один вихід. У ст. 11 п. 5 ч. 3 вказано, що у випадку необхідності встановлення особи і обставин правопорушення, вас можуть затримати на строк до трьох діб.
В цьому випадку вимагайте негайно сповістити ваших родичів. Аналіз застосування вищезгаданої норми дозволяє стверджувати, що після встановлення вашої особи затримання знову переходить в розряд 3-х годинного. Адже в нормі використаний логічний роздільник „І” („... встановлення особи і обставин правопорушення”), а це означає, що правило діє тільки у разі істинності обох тверджень. Тобто повинна бути невідома ваша особа „І” не вияснені обставини справи одночасно.
Якщо працівникам міліції стає відома ваша особа, то логічний зв'язок обривається і підстави для затримання на три доби зникають.
Правда, подібні міркування працівники міліції залишать без уваги. Тому попросіть ваших родичів негайно скласти скаргу прокурору, проконсультувавшись заздалегідь з кваліфікованим юристом. У будь-якому випадку вимагайте негайного складання протоколу адміністративного затримання з обов'язковою вказівкою причин обмеження вашої особистої свободи.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Щоб вдалося опублікувати коментар, в графі "Коментувати як" оберіть функції ІМ'Я/URL або АНОНІМ