середу, 14 березня 2012 р.

Третій Рейх і здоровий спосіб життя.

Дорогі друзі! Дозвольте привести маленький історичний екскурс на тему здорового способу життя. Йдеться про 1930і-1940і рр., Третій Рейх.
 Як не дивно, але німці того часу, окрім поїдання живцем єврейських немовлят, пиття крові невинних чешок та спалення слов’ян в адронному коллайдері, займались і корисними справами. Наприклад, за ініціативою НСДАП була організована антитютюнова кампанія на державному рівні.
Саме в Німеччині вперше були випробувані численні методи, які сьогодні застосовуються урядами різних країн в боротьбі тютюнопалінням.

Нацистське керівництво заохочувало наукові дослідження наслідків куріння, і німецька наука мала пріоритет в даному напрямку.

Програма також складалася із заборони куріння в трамваях, автобусах і електричках, обмеження кількості сигарет в пайку солдатів вермахту і збільшення податку на тютюн. По всій країні велася пропаганда відмови від куріння. Були введені обмеження на рекламу тютюну, обмежений раціон тютюнових виробів, що виділяються для жінок, обмежено куріння в ресторанах і кафе.

Суттєвим фактором, що впливав на антитютюнову кампанію, була репродуктивна політика нацистів. Справа у тому, що жінки, які палять раніше старіють і втрачають свою фізичну привабливість, тому вони вважалися невідповідними для того, щоб бути німецькою дружиною і матір'ю. Вернер Хуттіг (Werner Huttig) з «Управління расової політики» НСДАП (нім. Rassenpolitisches Amt) справедливо стверджував, що молоко матерів, які курять, містить нікотин. Мартін Штеммлер (Martin Staemmler), видатний лікар Третього рейху, стверджував, що куріння під час вагітності призводить до збільшення випадків народження мертвих дітей і викиднів. Цю думку підтримувала і Агнес Блум (Agnes Bluhm) - відома спеціалістка в області расової гігієни, яка робила той же висновок у своїй книзі, опублікованій в 1936 році. Все це турбувало керівництво нацистської Німеччини, зацікавлена в тому, щоб німецькі жінки народжували багато дітей.

Зв'язок раку легенів з курінням, до речі, вперше був доведений не в США в 50-і роки, а в Третьому рейху. Ефект «пасивного паління» також вперше був вивчений в нацистській Німеччині. Дослідження, проведені на кошти нацистської держави, відкрили безліч негативних наслідків для здоров'я, що виникають від паління. Гітлер особисто виділяв фінансову підтримку «Науково-дослідному інституту ризиків тютюнопаління» (нім. Wissenschaftliches Institut zur Erforschung der Tabakgefahren) при Йенському університеті на чолі з Карлом Астелем(нім. Karl Astel). Цей інститут, заснований в 1941 році, був основним центром досліджень шкоди тютюнопаління . Лікарі Третього рейху також знайшли підтвердження тому, що куріння викликає серцеві захворювання, що в той час вважалося найшкідливішим наслідком куріння. Нікотин вважався основною причиною збільшення випадків інфаркту в країні. Під час Другої світової війни саме споживання нікотину вважалося основною причиною інфарктів, які почастішали у військовослужбовців на Східному фронті. У звіті на підставі тридцяти двох випадків смерті від інфаркту молодих солдат на фронті зазначалося, що всі вони були завзятими курцями. Відомий лікар Франц Бухнер (нім. Franz Buchner) вважав, що сигарети є «ворогом серця номер один».

Для того, щоб переконати населення відмовитися від куріння, уряд використовував різноманітні прийоми масової пропаганди. Статті про шкоду куріння публікували такі масові видання, як журнали «Здоровий народ» (Gesundes Volk), «Народне здоров'я» (Volksgesundheit) і «Здорове життя» (Gesundes Leben). Широке поширення отримали плакати, що демонстрували шкоду куріння. Листівки про шкоду куріння поширювалися на робочих місцях., а до їх поширення також залучалися члени гітлерюгенду і Союзу німецьких дівчат.

 Антитютюнова програма включала також поширення знань . У червні 1939 року було утворено Бюро по боротьбі з тютюном і алкоголем. Бюро по боротьбі з наркотиками (Reichsstelle für Rauschgiftbekämpfung) також брало участь в кампанії. Антитютюнові статті публікувалися в журналах «На посту» (Auf der Wacht) і "Чисте повітря".

P.S. Келебрант Доминатор: Дякую хлопцям з спільноти "Нова Європа" 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Щоб вдалося опублікувати коментар, в графі "Коментувати як" оберіть функції ІМ'Я/URL або АНОНІМ