понеділок, 24 вересня 2012 р.

Знову мова: регіонал пропонує зробити російську державною

Народний депутат Олександр Черноморов запропонував доповнити скандальний мовний закон, визначивши росіян - корінним народом України


Народний депутат з фракції Партії регіонів у Верховній Раді України Олександр Черноморов запропонував парламенту посилити прийнятий раніше закон про мови нормами щодо використання російської мови. Відповідний законопроект N11243 був зареєстрований 21 вересня.

Відповідно до законопроекту, пропонується затвердити, що Україна забезпечує громадян правом вільного використання російської мови як "мови міжнаціонального і міжнародного спілкування". Пропонується використовувати російську мову нарівні з державною, а росіян - визнати корінним народом України.

У пояснювальній записці сказано, що зміни до Закону "Про основи державної мовної політики" розроблені за участю представників Об'єднання організацій співвітчизників Російська співдружність.

"Законопроект вводить в базовий закон про мови також поняття "корінний народ", яке використовується в чинній Конституції, а також визначає корінним народом росіян, які проживають на землях, що увійшли до складу нинішньої держави України, до створення цієї держави. І якщо українцям надано право" титульної нації ", то росіяни мають повне право називатися "корінним народом", а не "національною меншиною", яким вони не є ні за кількісним складом, ні за тим вкладами, який внесли в розвиток нашої спільної цивілізації", - йдеться в пояснювальній записці .

Однією з цілей законопроекту названо подальше надання російській мові статусу державної нарівні з українською мовою.

Нагадаємо, ухвалення скандального мовного закону спровокувало розкол в українському суспільстві. Ряд східних і південних областей затвердили російську - регіональною мовою. Західні регіони засудили прийняття закону.

Джерело

2 коментарі:

  1. Як же треба ненавидіти країну та народ за рахунок яких у них відросли животи, почервоніли пики і зростають статки? "Росіяни - корінний народ"! - одразу б підготували законопроект про входження до складу Росії. .... не хочу лаятись публічно!!

    ВідповістиВидалити

Щоб вдалося опублікувати коментар, в графі "Коментувати як" оберіть функції ІМ'Я/URL або АНОНІМ