вівторок, 4 вересня 2012 р.

Тату, а язичницькі боги існують?

Це питання ми мали можливість задати нашому екскурсоводу, який провів для "Якщо не ти, то хто?" неофіційну екскурсію  на художній виставці,  присвяченій слов'янським богам. "Тато" відповів на всі запитання - навіть якщо їх задавали  агностики чи християни, що вважали язичників просто неосвіченими людьми.


В ролі екскурсовода був Кирило Дороленко - він   поділився з нами своїми думками, зауваженнями та інтерпретаціями образів. Для Кирила, як історика та рідновіра, ця тема не є чужою.

  "Сучасне мистецтво потребує конструктивної критики" - під таким гаслом пройшла неофіційна екскурсія "Якщо не ти, то хто?".  Роботи білоруської художниці пильним оком вивчали й наші художники:)


 Ми навчилися  придивлятися до деталей, бачити в малому -  символічне і вміти розрізняти язичництво від раннього християнства.   Під гриф "не комільфо" Кирило відніс такі не характерні для язичництва деталі картин  як ореол Святого  над головою, розкрита книга ( і не лише розкрита),  християнські церкви з куполами (як і будь-які інші цекви) тощо.
Особисто мені до душі припала розповідь про богатиря Святогора, що був настільки великим й важким, що провалювався під землю. Аби не робити своїй Матінці-Землі боляче, він  жив у горах.  Власне, в той час настільки шанувалися земля та оточуюче середовище, що навіть взуття робили з завернутими в гору носками (щоб не чинити шкоди землі, коли ступаєш на неї). Моє екоальтер-его до сих пір вражене такою поведінкою наших предків.
Наприкінці влаштували фотосесію - кожен зробив фото з тими богами, які більш близькі йому по духу. На даній картині зображена Лада - супутниця Сварога, яка є уособленням всього світлого, доброго між людьми. Лада дарує лад та гармонію в людських відносинах.

Якщо бажаєте підзарядитися енергією мистецтва чи подивитися на зображення слов'янських божеств - ще маєте для цього час.

А на останок, хочеться відповісти на запитання в заголовку. Як було написано в одній дитячій книзі: "Так, це є в твоїй голові, але чому це не може бути справжнім?".

Вірте, і нехай хтось повірить у вас!

Онука Чучупаки

2 коментарі:

Щоб вдалося опублікувати коментар, в графі "Коментувати як" оберіть функції ІМ'Я/URL або АНОНІМ