середу, 28 серпня 2013 р.

Чи довго залишилось Асаду?

 Сирія - країна, що звернула на себе увагу всього світу, гаряча точка на планеті Земля, на території якої зіткнулися інтереси США, Росії, Китаю, Ірану, Туреччини, країн Європи та Близького Сходу. Чергова жертва чиєїсь великої гри. 


"Якщо не ти, то хто? " постійно слідкує за військовими подіями в світі. Зараз світові ЗМІ активно згадали про Сирію, яка вже веде протягом  897 діб умовно "громадянську" війну. За цей час тільки за офіційними даними загинуло приблизно 120 тис. чоловік, а за даними Syrian Observatory for Human Rights:
  
1) загинув 36661 мирний житель;
2) у тому числі понад 3000 жінок і більше 5000 дітей, які не досягли 16 років. 
3) Озброєна опозиція втратила 18072 чоловік.  
4) Загинули також 25 407 військовослужбовців сирійської армії і 17311 виступили на боці Башара Асада ополченців.  
5) Серед загиблих 169 бойовиків ліванського угруповання «Хезболла».  
6) Належність 2571 тел встановити не вдалося 
 Приблизно 1 млн. біженців  покинуло свою країну. Економічні втрати країни нараховують 80 млрд. доларів.

Коротко про головне


В 201 1році розпочалась "Арабська весна" .Туніс та Єгипет змінюють владу протестами, Лівія та Сирія втягуються у військовий конфлікти. Каддафі був найнебезпечнішим ворогом, йому пророкували декілька місяців, щоб відразу перекинути сили проти Асада, але є одне "але": Каддафі хоробро боровся вісім місяців, тим самим відволікши на себе більшості сил і даючи можливість Асаду " навести порядок" у себе  в країні. 

Восьмимісячний супротив Каддафі остудив пил більшості західних стратегів, і вони зрозуміли , що нахрапом через заворушення Сирію не візьмеш, та ще під боком Іран. Почалась "велика політика не втручання" - гра, яка замулювала очі світу. Тим часом вони озброювали САС (Свободна армія Сирії), робили табірні вишколи в країнах, які знаходяться поряд з Сирією, стягували наймитів з усього Арабського світу.

Асад тим часом намагався про щось домовитися. Його люди гинули під час "мирних протестів". Інколи він переступав межу, застосовуючи важке озброєння. Проводив спецоперації та намагався контролювати кордон.


2012 року, в січні закінчилась перманентна громадянська війна. Підготовлені бойовики борці за демократію напали на режим Асада. Режим не був готовий до вуличних бойових дії, армія Асада страждала від дезертирства та недосвідченості у боротьби з партизанськими угрупуваннями. Армію режиму чекала снайперська та підривна діяльність. Масові атаки по площам авіацією та артилерією приводили до загибелі мірних мешканців, що грало на руку "демократам Сирії".

Різні ісламські радикальні демократичні  угруповання та САС вели дуже складні бойові дії, що вказує на єдиний військовий центр. Медикаменти, набої, зброя різних класів, провіант вчасно доходили на передову з сусідніх країн. В середині року "поміркований" САС втрачає військовий вплив на арені бойових дій. Втрати та низька підтримка не дали можливості САС набрати обертів. 

Починається кількісне зростанням іноземних найманців у лавах антиасадівських сил, їх зростаючою значимістю у військовому плані. Великий досвід партизанської діяльності і диверсійних операцій, фанатична жорстокість, внутрішня дисципліна, безперебійне постачання від арабських тиранічних монархій - за допомогою  цього ісламісти зуміли витягти військово-оперативну перевагу.

13 червня 2013 "Новинний канал" Аль-Манар" опублікував  довгий список найманців (по країнах), які були закинуті до Сирії:

 1. з Іраку - 2640 чоловік,

2. саудівці - 729

3. тунісці - 550

4. єгиптяни - 489

5. ліванці - 439

6. з Росії (чеченці) - 439

7. афганці - 301

8. лівійці - 263

9. пакистанці - 261

10. іракці - 208

11. з Росії (різні національності, крім чеченців) - 188

12. з Туреччини - 167

13. йорданці - 129

14. сомалійці - 117

15. з Кувейту - 119

16. з Франції - 90

17. з Німеччини - 67

18. з Англії - 66

19. з Індонезії - 55

20. алжирці - 53

21. єменці - 52

22. з Катару - 49

23. з Бельгії - 45

24. узбеки - 40

25. із США - 35

26. з Косова - 31

27. азербайджанці - 21

28. з Мальти - 31

29. з Мавританії - 7

30. з Сьєрра-Леоне - 6

31. з Суринаму - 6
Режим Асада використовує на всю пропаганду, створює "ополчення Сирії" для допомоги військовим. Війна має вигляд спецоперацій з підключенням бронетехніки та авіації. В техніці режим має перевагу.
       
2013рік.  З початку  року ісламістам вдається вести  успішні бої проти режиму.
Березень 2013 став найкривавішим за весь час конфлікту в Сирії. 

З початку літа армію режиму як підмінили. Вони почали робити контратаки, знищувати комунікацію противника, брати ісламістів в "котли", не даючи можливості вивезти поранених, тактично придушувати вогневі точки противника діями військових маневрів (примушуючи противника йти в атаку на війська режиму, які мають переваги в техніці).

Але початкові невдачі та довга війна виснажили армію Асада. Навіть  підтримка Хезболи та Ірану не може змінити ситуацію в бік Асада. 

Великі втрати ісламістів літом заставили великі імперії передивитися стратегію дій у Сирії, їх насторожила ситуація, яка може привести не на їх користь. Втручання, допомога "демократам" проти Асада, навіть невелика, може привести  до зламу режиму. Зброя та наймити не змогли знищити Асада. Потрібно щось вигадати.

Хімічна зброя, яку Асад використає від напруження проти своїх ворогів і буде приводом для вторгнення. Але Асад хіба схожий на дурня? ;). 

P. S. Якщо війна розпочнеться незабаром, без допомоги Ірану режим Асада впаде за декілька місяців. Якщо Іран не промовчить, тоді ... тільки на Небесах знають відповідь.  

    


Келебрант Домінатор

1 коментар:

  1. Дай Боже, щоб в Україні не повторився Сирійський сценарій!

    ВідповістиВидалити

Щоб вдалося опублікувати коментар, в графі "Коментувати як" оберіть функції ІМ'Я/URL або АНОНІМ