четвер, 10 листопада 2011 р.

10 тисяч студентів вийшли на вулиці Лондона проти комерціалізації освіти (ВІДЕО)

 

Близько 10 тисяч студентів сьогодні вийшли на демонстрацію в Лондоні, протестуючи проти майбутнього підвищення плати за навчання в університетах.

Студенти англійських університетів з 2012/13 навчального року зіткнуться з приблизно триразовим підвищенням плати за освіту, з нинішніх 3-х із лишком тисяч фунтів стерлінгів до 9 тисяч фунтів на рік.
Точна планка оплати встановлюється кожним університетом на його розсуд, але вже більш ніж 60 вишів, включно з найпрестижнішими, оголосили про намір підвищити оплату до максимально можливої ​​межі в 9 тисяч.
Студентський протест організований рухом Національна кампанія проти оплати і скорочень, який виступає проти "ринкової" системи освіти, що передбачає практично повну оплату вартості освіти при скороченні державних витрат і місць в університетах. Акцію підтримує Національний студентський союз.

"Кабінет міністрів, де засідають мільйонери, говорить нам, що ми повинні платити за навчання втричі більше", — нагадав про причини незадоволення студентів лідер кампанії Майкл Чессум.

На акцію зібралися студенти, школярі та молодіжні активісти. Планується, що маршрут їхньої протестної ходи пройде вулицями лондонського району Сіті, повз Лондонську фондову біржу й собор Святого Павла, де з жовтня влаштувалися в наметовому таборі активісти руху Захопи Лондонську фондову біржу (Occupy LSX), які ведуть боротьбу проти "мільйонерів" і "капіталістів". 6 листопада близько 200 активістів Occupy LSE вийшли на площу перед Британським парламентом. Скотленд-ярд затримав 11 демонстрантів.

Враховуючи досвід кінця 2010 року, коли подібні молодіжні протести переросли у сутички з поліцією, а державним установам та міській інфраструктурі було завдано збитків, лондонські поліцейські добре підготувалися до відбиття нових можливих провокацій з боку молоді.

Так, маршрут ходи обгороджений металевими бар'єрами, а чисельність поліцейських, покликаних забезпечити громадський порядок, за інформацією Скотланд-ярда, сягає 4 тисяч чоловік. Для утихомирення потенційних порушників спокою в арсеналі поліції є пластикові кулі — їх використання було санкціоноване після серпневих заворушень у Лондоні.

Тим часом британський уряд нагадав напередодні акції, що ситуація з реформою освіти, на думку чиновників, не така драматична, як її намагаються показати активісти від імені студентів. Міністр у справах вищої освіти Девід Віллетс запевнив, що студенти залишаються "центром освітньої системи", а вступ до університету залежить від "здібностей студента, а не від його платоспроможності".

Корреспондент.net

Найпопулярніше гасло: "Студенти й робітники! Об'єднйтесь! Боріться!"




Спроба прориву поліцейського кордону на Трафальгардській площі




Перші арешти




В повітрі літають ментівські фуражки. Вдаряє кінна поліція

Немає коментарів:

Дописати коментар

Щоб вдалося опублікувати коментар, в графі "Коментувати як" оберіть функції ІМ'Я/URL або АНОНІМ