понеділок, 21 листопада 2011 р.

Канада видала документи про Голодомор із Таємного архіву Ватикану

Що знав про геноцид Ватикан і якою була реакція Папи? Відповіді на ці запитання можна знайти в новому англомовному канадському виданні під назвою «Святий престол і Голодомор: документи із Таємного архіву Ватикану про Великий Голод 1932—1933 років у радянській Україні».


Професор канадського університету Любомир Луцюк та ватиканіст отець Афанасій МакВей видали англомовну книжку «Святий Престол та Голодомор: Документи таємного архіву Ватикану про Великий Голод 1932—33 років у радянській Україні». Науковці знайшли та опрацювали 56 архівних документів, які доводять усвідомлення Ватиканом катастрофічних масштабів Голодомору та визнання штучності його виникнення.

Світова презентація видання відбулася в Римі за підтримки посольства України у Ватикані та з участю представників дипломатичних представництв різних країн при Святому Престолі.
Професор американського університету Джона Кеббота Федеріко Арджентьєрі, який вивчає українську історію вже багато років, наголосив, що Голодомор був геноцидом з метою винищення селянського населення в Україні. Зокрема тому, що у порівнянні з іншими голодами у світі український стався в мирний час, а тодішній уряд намагався приховати цей факт від світу.

«Під час написання книги ми ставили перед собою кілька питань: чи було відомо Ватикану про Великий Голод в Україні? Якою була його реакція? У той час дипломатичні стосунки між двома країнами було перервано, все ж Ватикан шукав можливості допомогти в обхід офіційних каналів. Зокрема, ним було запропоновано викупити пшеницю, призначену на експорт, і з метою передачі її в голодуючі райони», — розповідає Любомир Луцюк.

«У матеріалах є свідчення, що Папа Римський Піо XI дуже емоційно реагував, коли чув про це, і навіть плакав, і казав: «Ми мусимо щось робити». Були листи з України, в яких ішлося про ті події, і все це друкували у ватиканському часописі «Osservatore Romano». «Папа сам наполягав, що це слід публікувати, щоб світ знав про це», — каже отець МакВей в інтерв’ю радіо «Свобода».

Переклад документів Ватикану про Голодомор з італійської на англійську мову є важливим кроком поширення інформації про трагедію, переконані упорядники. Нагадаємо, Ватикан як держава визнав Голодомор геноцидом.

Джерело

Немає коментарів:

Дописати коментар

Щоб вдалося опублікувати коментар, в графі "Коментувати як" оберіть функції ІМ'Я/URL або АНОНІМ