неділю, 20 листопада 2011 р.

НБУ майже придумав, як забрати $70 мільярдів з-під подушок українців


НБУ майже придумав, як забрати $70 мільярдів з-під подушок українців

Українці неохоче відмовляються від готівки. У Нацбанку підрахували, що загалом на руках у населення сьогодні приблизно 70 мільярдів доларів.
Втім, готівкові розрахунки приховують певні ризики, як у сфері впливу на курс гривні, так і в контексті посилення інфляційного тиску. Тому регулятор готує нормативи й інструменти для обмеження обігу готівки на ринку. НБУ, зокрема, розробив законопроект, яким передбачене повсюдне запровадження безготівкового розрахунку за товари та послуги.
Експерти пов’язують таку ініціативу з прагненням держави вивести з обігу "чорну" і "сіру" готівку, повідомляє 24 канал. Адже електронні розрахунки легше контролювати.
На розрахунки готівкою припадає 28% усіх платежів
"Сьогодні, якщо порівняти Україну з іншими країнами, то частка готівкових розрахунків, тобто готівка поза банками, складає близько 28%, а якщо взяти, наприклад, країни Західної Європи, ця цифра становить близько 18%, а в США - це не більше 10", - розповіла директор департаменту грошово-кредитної політики НБУ Олена Щербакова.
Зауважимо, сьогодні в Україні лише 6% усіх платежів у торговельних мережах здійснюється за допомогою платіжних карт. На думку фахівців, непопулярність безготівкових платежів пояснюється не лише недовірою населення до банківської системи, а й інтересами самих торгівців.
Адже готівкові розрахунки дають змогу не декларувати частину грошових потоків. Проте, у разі ухвалення згаданого законопроекту, торговельні точки повинні будуть в обов’язковому порядку встановлювати торговельні термінали і обслуговувати платіжні карти, або "ж платити штраф у розмірі 100 неоподатковуваних мінімумів".
НБУ випустить депозитні сертифікати
Крім того, щоб зменшити обсяг готівки на ринку, Нацбанк має намір вже найближчим часом випустити депозитні сертифікати із прив’язкою до курсу золота. За такими сертифікатами власники отримуватимуть депозитні відсотки і зможуть використовувати цей фінансовий інструмент як заставу для іпотечного кредитування. Агентами з продажу населенню таких сертифікатів призначать самі банки.
"Це є одна з альтернатив для того, щоб вкладати в надійний фінансовий інструмент і менше переживати. Це звичайна операція. Попит на неї буде, я впевнений. Наскільки він буде масовим? Це новий інструмент, важко говорити про прогнози. Чи це буде стосуватися мільйонів людей чи сотень тисяч чи тільки тисяч", - каже голова правління "Райффайзен Банк Аваль" Володимир Лавренчук .
Нацбанк має намір створити єдиний процесинговий центр
Крім того, Нацбанк планує централізувати електронні розрахунки через платіжні системи. Зокрема, передбачається, що транзакції, що здійснюються у межах України за допомогою платіжних карток, у майбутньому оброблятиме єдиний процесинговий центр.
"Залежність від єдиного монополіста постачальника послуг призводить до підвищення цін, низької якості послуг, збоїв технологічних. І найголовніше, цей законопроект призведе до закриття платіжної індустрії Україну від європейської", - вважає директор VISA Україна Світлана Георбелідзе.
З часом безготівкові розрахунки витіснять готівкові платежі і в Україні, як це зараз відбувається у ряді європейських країн та США, відзначають експерти. На їхню думку, вже до кінця наступного року частка електронних розрахунків сягне близько 12-15% від загального обсягу фінансових операцій в Україні.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Щоб вдалося опублікувати коментар, в графі "Коментувати як" оберіть функції ІМ'Я/URL або АНОНІМ