неділю, 27 листопада 2011 р.

У Білорусії вступив у дію закон про посилення правил проведення масових заходів

Сьогодні в Білорусії набув чинності новий закон "Про масові заходи", який істотно посилює правила проведення опозиційних акцій і надає практично необмежені можливості для спецслужб і правоохоронних органів. Про це повідомляє радіо "Свобода".

У законі дана характеристика всіх масових заходів - мітингу, флешмоба, пікетування, вуличної ходи і т.д. Розширюється перелік місць, де їх проведення не допускається.
Вперше регламентується організація заходів через інтернет, - ініціатори не мають права збирати людей через глобальну мережу, не погодивши проведення акцій з місцевою владою. До отримання дозволу забороняється повідомляти про дату, місце і час проведення акцій у ЗМІ та інформаційних мережах.
Для всіх організаторів, крім державних органів, встановлюється так звана "оплатна основа", - за охорону громадського правопорядку тепер доведеться ще і заплатити.
Права співробітників правоохоронних органів істотно розширюються. Міліціонери у формі і цивільному мають право захищати територію з учасниками дозволених заходів, проводити відео- і фотозйомку, оглядати громадян.
У випадку, якщо організатор порушив встановлений порядок, він притягується до відповідальності, після чого протягом року позбавляється права на офіційну організацію подібних заходів. Співробітники міліції мають право припинити захід, якщо добачать в ньому загрозу для оточуючих.
Коментуючи необхідність прийняття нового закону, керівництво МВС Білорусії не приховує, що поправки прийняті у зв'язку з останніми подіями у світі. Напередодні заступник міністра внутрішніх справ Євген Полудень заявив: "У зв'язку з необхідністю не допустити таких надзвичайних подій, які відбуваються в Лівії, Єгипті, ми хочемо забезпечити безпеку наших людей. Це основне завдання закону".
Представники демократичної громадськості констатують: жорсткі рамки, в які офіційна влада загнала своїх опонентів, роблять практично будь-яку спробу протидії режиму карним злочином.

Джерело

Немає коментарів:

Дописати коментар

Щоб вдалося опублікувати коментар, в графі "Коментувати як" оберіть функції ІМ'Я/URL або АНОНІМ