середу, 19 жовтня 2011 р.

Бажаєш судитися? Неси багато грошей!

З 1-го листопада 2011 року набуває чинності новий Закон «Про судовий збір» - відтепер ціни на послуги служителів Феміди зростуть до неймовірних висот. Тож кому потрібно розлучитися, поділити корову, чи розібратися з сусідами - робіть це до кінця місяця!


Закон складено досить продумано, та головна його проблема в тому, що влада цим законом явно продовжує курс на обмеження доступу населення до правосуддя. На цей час це зроблено шляхом досить істотного підвищення розміру судового збору за подачу позовів і заяв до судів першої інстанції і дуже значного підвищення судового збору при касаційному оскарженні рішень судів. Ставки судового збору при зверненні до господарських судів взагалі стали космічними. Введено сплату судового збору в окремих випадках – в яких раніше ні чого сплачувати не було потрібно, наприклад, за подачу заяв про забезпечення доказів або забезпечення позову. За окремими змішаними позовами знадобиться сплачувати одночасно 2 різних ставки судового збору.

Ну, ось наглядно:

Розміри ставок судового збору ( стосується періоду з 1.11.2011 р. до 31.12.2011 р.) за подання до суду:
 позовної заяви майнового характеру – 1 відсоток ціни позову, але не менше 0,2 розміру мінімальної заробітної плати та не більше 3 розмірів заробітної плати. Тобто, з 1.11.2011 р. – не менш ніж 188,20 грн. (поки – не менш ніж 51 грн.) і не більше 2823,00 грн. (поки – не більше 1700 грн.);

Звернення за судовим захистом стає все більш дорогим “задоволенням” і “задоволенням” для більш заможних громадян. Напевне, на погляд авторів законопроекту, не має чого “черні” всілякими дрібницями відволікати державні судові установи від судових спорів “еліти”. Та й ще доходи держбюджету дещо підвищаться і не знадобиться витрачати кошти на збільшення апаратів судів, які на цей час є перевантаженими. До речі, авторами законопроекту, згідно картки закону, є депутати від Партії регіонів Мірошниченко Ю.Р. та від Блоку Юлії Тимошенко Пилипенко В.П. і Писаренко В.В. (народ повинен знати своїх “героїв”), хоча слід зазначити, що до цього долучився майже весь депутатський корпус.



Один плюс в цьому точно є. Ба, навіть три: залишитеся в шлюбі, за корову домовитесь, а з сусідами влаштуєте "пікнік примирення". Власне, на це влада і розраховувала. Вирішуйте усе самостійно, не малі діти!

Підготувала Онука Чучупаки

2 коментарі:

  1. Последний абзац - жесть. Реально порадовал..
    Кстати, я сейчас подал заявку на развод.. интересно, успею, или нет?

    ВідповістиВидалити
  2. В их интересах потянуть. Впрочем, так всегда)

    ВідповістиВидалити

Щоб вдалося опублікувати коментар, в графі "Коментувати як" оберіть функції ІМ'Я/URL або АНОНІМ